ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ

Αλεπού η... επικηρυγμένη

Το κυνήγι της είναι δύσκολο, αφού η αλεπού φημίζεται για την πονηριά και τις αναπτυγμένες αισθήσεις της (ακοή, όσφρηση). Μπορεί να εντοπίσει το θήραμά της από τον θόρυβο που κάνει και να μυρίσει τον κίνδυνο, ακόμα και αν βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Κινείται τη νύχτα, το σούρουπο και το ξημέρωμα. Τις κρύες νύχτες μειώνονται κατά πολύ οι μετακινήσεις της, ενώ αντίθετα τις θερμές και υγρές νύχτες εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο κυνήγι.

Συγχρόνως, όμως, είναι ένα ζώο – μπελάς για τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους, μια και ορμά στα κοπάδια τους. Για τους καλλιεργητές, όμως, είναι σύμμαχος, καθώς τους απαλλάσσει από τις ζημιές των ποντικιών.

Όλες οι εποχές είναι καλές για το κυνήγι της αλεπούς. Οι καλύτερες, όμως, για όσους τη θέλουν για τη γούνα της είναι οι ψυχροί μήνες, όταν είναι «στολισμένη» με πυκνό τρίχωμα. Ο καλύτερος τρόπος κυνηγιού είναι το καρτέρι, επιλέγοντας σημεία γύρω από τις φωλιές της και σε απόσταση δεκάδων μέτρων. Δέλεαρ για την αλεπού, προκειμένου να ξετρυπώσει, είναι να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα ένα ψόφιο ζώο. Καλό θα ήταν να τοποθετείται καθημερινά ένα δόλωμα σε συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε ο κυνηγός να καταφέρει να παρατηρήσει τις κινήσεις της. Ο αέρας θα μεταφέρει τη μυρωδιά του δολώματος και η αλεπού θα προσεγγίσει το σημείο που θέλει ο κυνηγός. Το καλύτερο θα είναι να επιλεχτεί ένα σημείο προς τα πλάγια και σε απόσταση από το νεκρό ζώο, έτσι ώστε όταν η αλεπού το αντιληφθεί, να μη μυρίσει συγχρόνως και τον κυνηγό.

Στο κυνήγι της αλεπούς, ο κυνηγός αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το σκυλί του, γιατί όταν αυτό… γλυκαθεί με την αλεπού, είναι πολύ πιθανόν να μη στραφεί ξανά σε κάποιο άλλο θήραμα. Χρήσιμο εργαλείο για την παρατήρηση των γύρω θάμνων απ’ όπου θα ξεπροβάλει η αλεπού είναι κιάλια δύναμης 7Χ ή 8Χ.

Το οπλο

Καλύτερος σύμμαχος στο κυνήγι της αλεπούς είναι το κατάλληλο όπλο, αλλά και η στιγμή που θα τουφεκίσει ο κυνηγός. Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος. Ο κυνηγός πρέπει να αφήσει την αλεπού να μπει στο βεληνεκές του όπλου. Τα όπλα με μικρά διαμετρήματα είναι ιδανικά για την επίτευξη του στόχου. Ένα όπλο 20άρι με 25άβολα είναι ικανό να την καταβάλει ακαριαία. Ένα 36άρι με μονόβολα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να έχει ρυθμιζόμενα σκοπευτικά (και να έχει ρυθμιστεί σωστά για να στέλνει το βλήμα στο σημείο σκόπευσης στα 40 με 50 μέτρα). Η επιτυχία με το μονόβολο θέλει βέβαια και την απαιτούμενη εξάσκηση.

[via]

Tags:

  • ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΡΤΑΙΤΟ Αν ήμουν animation , θα ήμουν Νίντζα. Αν ήμουν πίνακας, θα ήμουν έργο του Νταλί. Αν ήμουν ταινία, θα ήμουν το “Revenant”. Αν ήμουν φαγητό, θα ήμουν….μια πιρουνιά από όλα. Αν ήμουν ρούχο, θα ήμουν ένα πετροπλυμένο jean. Αν ήμουν βιβλίο, θα ήμουν ηρωίδα του Τομ Ρόμπινς. Αν ήμουν άρωμα, θα ήμουν Musk. Αν ήμουν κτίριο, θα ήμουν αιωρούμενο. Αν ήμουν αντικείμενο , θα ήμουν μικροσκόπιο. Αν ήμουν εποχή, θα ήμουν στο μέλλον. Είμαι η Έλενα Θεοδωρίδου. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Εφαρμοσμένη Πληροφορική και εργάζομαι πάνω στην εικόνα, στο κείμενο, στην ιδέα. Μεγάλωσα παίζοντας άπειρα ηλεκτρονικά παιχνίδια, χαζεύοντας φωτογραφίες, συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας σε πατίνι και ζω από θαύμα. Τώρα πια το πατίνι έγινε βέσπα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εργαλείο δουλειάς, οι φωτογραφίες εργασιακό περιβάλλον. Και ναι, με τους ρυθμούς μου εξακολουθώ να ζω από θαύμα!

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

The Art Of Sushi

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΤΣΙΧΛΑΣ

Η τσίχλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θηράματα στη χώρα και με πάρα ...

Nine In The Afternoon

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΤΣΟΚ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Το κυνήγι της πετροπέρδικας πλησιάζει Όλοι οι σεβόμενοι τον νόμο κυνηγοί, ετοιμάζονται για το ...

Treat Others A Cup Of Coffee In Gutz

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

Are We There Yet?

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...