• Categories
 • The Latest Style
 • Archives
 • Recent Review

  ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ: ΚΑΘΕΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  Όταν μου είπαν να γράψω στο περιοδικό, το μυαλό μου πήγε αμέσως στην καθετή, διότι συνδύασα το νέο ξεκίνημα ενός περιοδικού, με το ξεκίνημα ενός ανθρώπου που θέλει να μυηθεί στα μυστικά του ψαρέματος.

  Το ψάρεμα για εμένα είναι σαν να μαθαίνεις την αλφαβήτα. Ξεκινάς από το α-β και καταλήγεις στο χ-ψ-ω. Δεν θα μπεις ποτέ στη θάλασσα τις πρώτες φορές για να πάς για παραγάδι. Ούτε θα κάνεις συρτή με ζωντανό, αλλά και τόσα άλλα πολύπλοκα και εξειδικευμένα ψαρέματα. Η καλύτερη αρχή, το <α> δηλαδή του ψαρέματος, είναι η καθετή. Από εκεί ξεκινήσαμε οι περισσότεροι και με αυτήν τη βάση προχωρήσαμε και στα υπόλοιπα ψαρέματα. Η καθετή είναι σχετικά εύκολη, διασκεδαστική, οικονομική και αποδοτική.

   Εξοπλισμός για καθετή

  Υπάρχουν πολλές αλλαγές σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. Η ρόδα με την τυλιγμένη νάιλον ανήκει στο παρελθόν. Όλοι μας πλέον κάνουμε καθετή με καλάμι και μηχανισμό, ο οποίος φοράει αντί για νάιλον, νήμα.

  Τα πλεονεκτήματα του νήματος πολλά, σε σχέση με τη νάιλον.
  • Η αντίσταση στο νερό μειώνεται κατά πολύ.
  • Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα και το παραμικρό τσίμπημα.
  • Το κάρφωμα γίνεται πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά.
  • Ακόμα και το βαρίδι μας θα έχει πολύ πιο μικρό βάρος τώρα, άρα θα έχουμε και μεγαλύτερη ευκολία στο ανέβασμα.
  Το καλάμι με τον μηχανισμό σε σχέση με την ρόδα που κρατάγαμε στα χέρια μας, έχει επίσης πολλά πλεονεκτήματα.
  • Μαζεύουμε πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
  • Δεν έχουμε μπλεξίματα.
  • Βλέποντας την μύτη του καλαμιού καταλαβαίνουμε πολύ πιο εύκολα ακόμα και το παραμικρό τσιμπήματα.
  • Κάποιες φορές στην καθετή θα τύχη να πιάσουμε και κάποιο αρκετά μεγάλο ψάρι, (λυθρίνι, φαγκρί, χριστόψαρο), με τον μηχανισμό και τα φρένα του, αυτό θα έρθει στην βάρκα μας πολύ πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
  Αγορά καλαμιού & μηχανισμού για καθετή

  Υπάρχουν στην αγορά πολλά καλάμια, σε διάφορες τιμές –δεν χρειάζεται να δώσετε πολλά χρήματα για αρχή – με 25-30 ευρώ θα κάνετε μια χαρά την δουλειά σας. Θα πρέπει να αγοράσετε ένα καλάμι περίπου στα 2 μέτρα, που να μπορεί να σηκώνει βαρίδι 100 gr.

  Μηχανισμός

  Ένας μηχανισμός σταθερού τυμπάνου  4000-6000 είναι ο πιο κατάλληλος. Είναι και γρήγορος αλλά και σχετικά οικονομικός. Και μην ξεχνάτε, αυτός θα πρέπει να είναι γεμισμένος με νήμα διαμέτρου 0,18-0,24. Τα πλεονεκτήματα του νήματος τα είπαμε παραπάνω και πιστέψτε με είναι πολλά.

   Αρματωσιά για καθετή

  Σε πρώτη φάση θα αγοράσετε έτοιμα παράμαλλα από τα καταστήματα ειδών αλιείας. Αργότερα, όταν θα ξέρετε ακριβώς τι ζητάτε από το ψάρεμα σας, ίσως να τα κατασκευάζετε και μόνοι σας. Θα είναι σίγουρα και καλύτερα και φθηνότερα. Σε πρώτη φάση όμως δεν χρειάζεται, στο εμπόριο θα βρείτε πολλά και σε διάφορες τιμές ώστε να επιλέξετε. Θα πρέπει να πάρετε από 3-4 σε όλα τα μεγέθη, ώστε ανάλογα με τον τόπο και τα ψάρια που θα βρείτε, να βάλετε το πιο κατάλληλο. Σε μικρά ψάρια θέλουμε μικρό αγκίστρι, σε μεγαλύτερα ψάρια μεγαλύτερο αγκίστρι.

  Στην άκρη λοιπόν του νήματος θα περάσετε ένα στριφταράκι και πάνω σε αυτό, το παράμαλλο σας. Για να ολοκληρώσετε την αρματωσιά σας θα χρειαστείτε και μερικά βαρίδια. Θα πρέπει επίσης να έχετε από 3-4 σε διάφορα βάρη, ώστε ανάλογα το βάθος, να βάλετε το πιο κατάλληλο. Μεγάλο βάθος, μεγάλο βαρίδι κτλ.

  Τόπος για καθετή

  Εάν τώρα δεν ξέρετε τον τόπο και φυσικά δεν ξέρετε που να πάτε τι θα κάνετε; Η καθετή είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος ψαρέματος και σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας  υπάρχουν ψαράδες που ασχολούνται αποκλειστικά με την καθετή. Όταν δείτε λοιπόν καλό καιρό, πάρτε την βάρκα σας , ανοιχτείτε και σίγουρα θα δείτε  βάρκες άλλων ερασιτεχνών.

  Πηγαίνετε κοντά τους, αφήστε μια απόσταση 20-30  μέτρων από την πλησιέστερη βάρκα, ρίχτε την άγκυρά σας, κάντε ησυχία και ξεκινήστε. Ένα χειμωνιάτικο πρωινό με ήλιο, η γαλήνη της θάλασσας, η καλή παρέα, σε συνδυασμό με μια ικανοποιητική ψαριά, να είστε σίγουροι θα σας γεμίσει τις μπαταρίες σας για αρκετό καιρό.
  Όση απόλαυση όμως κι αν μας δίνει η εξόρμηση με ένα σκάφος δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον καιρό, τα χαρτιά μας, την καλή προετοιμασία και την καλή συντήρηση του σκάφους καθώς και της μηχανής. Η καθετή είναι ο βασιλιάς του ψαρέματος… απολαύστε την.

  Δόλωμα για καθετή

  Πάμε τώρα στο κεφάλαιο δόλωμα. Το καλύτερο, το φθηνότερο και το πιο αποδοτικό, για την πρωινή καθετή είναι η γαρίδα. Κάποιοι παλιοί ψαράδες καθάριζαν την γαρίδα, την άπλωναν σε εφημερίδες και της έβαζαν ζάχαρη ή αλάτι, ώστε να σφίξει και να είναι πιο γευστική. Εμείς την γαρίδα δεν την πειράζουμε καθόλου. Κόβουμε μόνο το κεφάλι της και την ουρά της, την τεμαχίζουμε με το ψαλίδι ανάλογα το μέγεθος του αγκιστριού και την δολώνουμε. Πιστεύω  καταλάβατε ότι η γαρίδα θα δολωθεί με τα τσόφλια. Αυτό το δόλωμα απευθύνετε σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία ψαριών με πολύ μεγάλη επιτυχία.

  Τα ψάρια της καθετής

  Με την καθετή μπορούμε να πιάσουμε μια μεγάλη ποικιλία ψαριών. Ανάλογα σε τι μορφή βυθού ψαρεύουμε, είναι ανάλογα και τα ψάρια που θα πιάσουμε. Σε βραχώδης βυθούς θα πιάσουμε  σπάρους, πέρκες, χάνους, γύλους, σκορπίνες και γενικά πετρόψαρα τα οποία θα πάνε εύκολα στα δολώματα μας. Σε τραγάνες θα δούμε στα αγκίστρια μας λυθρίνια μπαλάδες, μουσμούλια και μεγαλύτερους χάνους. Εάν ψαρεύουμε λίγο πιο ψηλά από τον βυθό, θα πιάσουμε γόπες και κολιούς. Στην καθετή δεν λείπουν οι εκπλήξεις, όπως μεγάλα χριστόψαρα και φαγκριά ακόμα και χταπόδια. Επίσης στην καθετή μπορούμε να πιάσουμε σαργούς, σκαθάρια, τσιπούρες και γενικά μια πληθώρα ποιοτικών ψαριών, που ανάλογα με τις εμπειρίες και τις γνώσης μας στο συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος ,θα έχουμε μία πολύ ικανοποιητική ψαριά.

   Παρελκόμενα για ψάρεμα καθετής

  Υπάρχουν και κάποια ακόμα πράγματα που είναι απαραίτητα για να μπορέσετε να πάτε για καθετή. Αυτά είναι: Ένα ψυγείο που θα του βάλουμε μέσα τεχνητό η φυσικό πάγο. Έτσι και τα δολώματα σας αλλά και τα ψάρια που θα πιάσετε, θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Ένα καλό ψαλιδάκι, για το κόψιμο των δολωμάτων σας. Ένα μυτοστίμπιδο, που κάποιες φορές θα σας βοηθήσει στο ξαγκίστρωμα, όταν το αγκίστρι έχει φτάσει στην κοιλιά των ψαριών. Επίσης θα πρέπει να έχετε και ένα κομμάτι ξύλο για να κόβετε επάνω τους τα δολώματα και ένα πανάκι για να πιάνετε τα ψάρια ώστε να μην σας γλιστράνε και να μην σας αγκυλώνουν. Και τέλος θα χρειαστείτε μια μικρή απόχη. Αυτή μπορεί να φέρει στην βάρκα ένα μεγάλο ψάρι ή ακόμα και κάποιο χταπόδι, που εάν δεν την έχετε το πιο πιθανό είναι να το χάσετε όταν προσπαθήσετε να το βάλετε μέσα στην βάρκα.

  [via]

  Tags:

  • ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΡΤΑΙΤΟ Αν ήμουν animation , θα ήμουν Νίντζα. Αν ήμουν πίνακας, θα ήμουν έργο του Νταλί. Αν ήμουν ταινία, θα ήμουν το “Revenant”. Αν ήμουν φαγητό, θα ήμουν….μια πιρουνιά από όλα. Αν ήμουν ρούχο, θα ήμουν ένα πετροπλυμένο jean. Αν ήμουν βιβλίο, θα ήμουν ηρωίδα του Τομ Ρόμπινς. Αν ήμουν άρωμα, θα ήμουν Musk. Αν ήμουν κτίριο, θα ήμουν αιωρούμενο. Αν ήμουν αντικείμενο , θα ήμουν μικροσκόπιο. Αν ήμουν εποχή, θα ήμουν στο μέλλον. Είμαι η Έλενα Θεοδωρίδου. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Εφαρμοσμένη Πληροφορική και εργάζομαι πάνω στην εικόνα, στο κείμενο, στην ιδέα. Μεγάλωσα παίζοντας άπειρα ηλεκτρονικά παιχνίδια, χαζεύοντας φωτογραφίες, συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας σε πατίνι και ζω από θαύμα. Τώρα πια το πατίνι έγινε βέσπα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εργαλείο δουλειάς, οι φωτογραφίες εργασιακό περιβάλλον. Και ναι, με τους ρυθμούς μου εξακολουθώ να ζω από θαύμα!

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads

  You May Also Like

  ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ: ΗΜΕΡΟΝΗΝΙΑ 2018, ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

  Τα Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Τα ...

  ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

  Πήγατε για ψάρεμα ή αγοράσατε και ήρθε η ώρα να καθαρίσετε τα ψάρια σας; ...

  ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ

  Η σωστή επιλογή ενός αγκιστριού βασίζεται ουσιαστικά σε ένα και μοναδικό κριτήριο, την επιλογή ...

  ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ

  Πρώτα από όλα πρέπει να τονίσουμε ότι οποιοσδήποτε γιαλός προσφέρεται για ψάρεμα με το ...

  ΤΙ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ

  Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς και από τον τίτλο, το θέμα αυτού του άρθρου είναι: «ποια ...

  10 TIPS ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ

  Αφού πήγες διακοπές και γύρισες “με άδεια δίχτυα” μάθε τουλάχιστον την τέχνη του ψαρέματος. ...