ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΣΤΟ… ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Αναγνωρισμένη ως άθλημα από το 19ο αιώνα, επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα από τους πρώτους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες, με φανατικούς φίλους και δεκάδες αθλητικούς ομίλους ανά την ελληνική επικράτεια, η σκοποβολή κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος, ακόμη και στις ”φιλήσυχες” περιοχές που μέχρι πρότινος την αντιμετώπιζαν με καχυποψία. Γνωρίστε το… παραγνωρισμένο άθλημα και μάθετε πού μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας επαφή.
Σκοποβολή: Η ψυχαγωγία στο... στόχαστρο
Ως λαός μάλλον έχουμε κακή σχέση με τα όπλα και αυτό είναι πιθανότερο να συγκαταλέγεται στα θετικά παρά στα αρνητικά μας. Οι άδειες οπλοφορίας στην Ελλάδα είναι από τις λιγότερες στην Ευρώπη, η οποία ούτως ή άλλως εμφανίζει από τους χαμηλότερους σχετικούς δείκτες παγκοσμίως.Λόγω αυτών το άθλημα της σκοποβολής αντιμετωπίζεται με καχυποψία ως μια κεκαλυμμένη προσπάθεια εκ μέρους των εραστών του πυροβολείν να ”ξεδώσουν”. Η αλήθεια είναι διαφορετική, αφού η σκοποβολή πέραν του ότι είναι ολυμπιακό αγώνισμα από τους πρώτους ”νέους Ολυμπιακούς Αγώνες”, απευθύνεται και στα δύο φύλα, ενώ ο μοναδικός τρόπος να επιδοθεί κανείς σε αυτή είναι οι εξουσιοδοτημένοι από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σύλλογοι.

Ετσι κι’ αλλιώς, όπως λένε όσοι ασχολούνται, ”δεν μπορούμε να εμποδίσουμε όποιον θέλει να φαντασιώνεται ότι αντί για τους ψεύτικους πυροβολεί αληθινούς στόχους από το να το κάνει, αλλά πιστεύουμε πως το ίδιο το κλίμα στα σκοπευτήρια δεν ”σηκώνει” για πολύ καιρό τέτοιες νοοτροπίες και τελικά τις αποβάλει από μόνο του”.

Η πρώτη επαφή με το άθλημα μπορεί να γίνει είτε σε ένα ιδιωτικό σκοπευτήριο, όπου παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης όπλου για να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας, είτε με την εγγραφή σε κάποιο σωματείο ή σκοπευτικό όμιλο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες σκοπευτικοί όμιλοι, που στοχεύουν στη διάδοση και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Με την εγγραφή σε έναν όμιλο έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα για την εξάσκησή σας μέσα στο σκοπευτήριο, καθώς και να προπονηθείτε με τη βοήθεια ειδικάκαταρτισμένων εκπαιδευτών. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι μπορείτε –σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εγγραφή σας– να συμμετέχετε σε αγώνες διαφόρων επιπέδων που διοργανώνονται αρκετά συχνά.

Παρά τη γενική αντίληψη, η σκοποβολή δεν είναι ένα και μοναδικό άθλημα. Τα αθλήματά της χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο του όπλου, τον τύπο, το υλικό και τις αποστάσεις των στόχων από τη γραμμή βολής, το φύλο και την ηλικία του σκοπευτή κλπ.

Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος κατατάσσει τα αγωνίσματα της σκοποβολής σε δύο κύριες ενότητες, Σταθερού Στόχου, όπου ο στόχος είναι σταθερός ή κινείται με μικρή ταχύτητα, και Πήλινου Στόχου, όπου ο στόχος εκτοξεύεται από ειδικές μηχανές με μεγάλη ταχύτητα στον αέρα.

Από τα πιο διαδεδομένα αγωνίσματα αθλήματα σταθερού στόχου στην Ελλάδα είναι αυτά στα οποία χρησιμοποιείται Πιστόλι ή Τουφέκι ISSF: αεροβόλο, standard με πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος, ελεύθερο με πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος, ταχύτητος με πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος, sport με πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος, κεντρικής πυροδότησης με όπλα μεγάλου διαμετρήματος.

Στα αγωνίσματα Πήλινου Στόχου χρησιμοποιούνται λειόκανα τουφέκια όμοια με τα κυνηγετικά. Τα πιο διαδεδομένα αγωνίσματα σκοποβολής Πήλινου Στόχου είναι τα Trap, Skeet, Double Trap και Sporting.

[via]

Tags:

  • ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΡΤΑΙΤΟ Αν ήμουν animation , θα ήμουν Νίντζα. Αν ήμουν πίνακας, θα ήμουν έργο του Νταλί. Αν ήμουν ταινία, θα ήμουν το “Revenant”. Αν ήμουν φαγητό, θα ήμουν….μια πιρουνιά από όλα. Αν ήμουν ρούχο, θα ήμουν ένα πετροπλυμένο jean. Αν ήμουν βιβλίο, θα ήμουν ηρωίδα του Τομ Ρόμπινς. Αν ήμουν άρωμα, θα ήμουν Musk. Αν ήμουν κτίριο, θα ήμουν αιωρούμενο. Αν ήμουν αντικείμενο , θα ήμουν μικροσκόπιο. Αν ήμουν εποχή, θα ήμουν στο μέλλον. Είμαι η Έλενα Θεοδωρίδου. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Εφαρμοσμένη Πληροφορική και εργάζομαι πάνω στην εικόνα, στο κείμενο, στην ιδέα. Μεγάλωσα παίζοντας άπειρα ηλεκτρονικά παιχνίδια, χαζεύοντας φωτογραφίες, συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας σε πατίνι και ζω από θαύμα. Τώρα πια το πατίνι έγινε βέσπα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εργαλείο δουλειάς, οι φωτογραφίες εργασιακό περιβάλλον. Και ναι, με τους ρυθμούς μου εξακολουθώ να ζω από θαύμα!

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

The Law Of The Jungle

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

On The Road

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

Σωστή σκόπευση με πιστόλι | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

  Στο παρελθόν έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στα σχετικά άρθρα μας πόσο σημαντικό είναι ...

Baines & Nobel Textbooks Deal

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

Panama Touch

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

TED x Oil Spill

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...