ΠΟΙΑ ΚΑΝΝΗ ΧΤΥΠΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ

 

Ένα όπλο 26άρι είναι για τα κοντά , ξέρετε κοντινούς λαγούς , κοντινές τσίκλες και το αντίστοιχο 30άρι για μακριά, μεσούρανες  φάσσες και προσηκωμένους λαγούς σωστά. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος είχε και ακόμη αρκετοί έχουν αυτή την αντίληψη. Μακριά κάννη χτυπά ποιο μακριά και κοντή κάννη ποιο κοντά. Ποια η βασική διαφορά τώρα μεταξύ ενός κοντού (κάννη) όπλου και ενός μακριού, αυτή η απάντηση μπορεί να πάρει πολλές διαστάσεις. Για παράδειγμα κάποιοι θα πούνε ότι ένα όπλο με ποιο κοντή κάννη είναι πιο εύκολο να το επωμίσεις  γρήγορα ενώ με ένα όπλο με μακριά κάννη μπορείς να είσαι πιο ακριβείς σε μακρινές βολές. Τα υπέρ και τα κατά των δύο περιπτώσεων διίστανται  ενώ αρκετοί καταφεύγουν στην μέση λύση και επιλέγουν ένα 28άρι. Η 28 ίντσες κάννη είναι η πιο διαδεδομένη ανάμεσα σε κυνηγετικά και σκοπευτικά όπλα παρά το γεγονός ότι αρκετοί σύγχρονοι σκοπευτές τελευταία  προτιμούν 30άρικες κάννες. Φυσικά ο καθένας πρέπει να υπολογίσει και να σκεφτεί καλά την χρήση του όπλου πριν κάνει την  κίνηση  να αγοράσει ένα. Ένα 30άρι όπλο για το κυνήγι εάν κυνηγάμε πέρδικες και λαγούς όλη  μέρα ίσως να μας επιβαρύνει με κάποιο επιπλέον βάρος παρά ένα 26άρι. Όπως επίσης και για κάποιον ο οποίος κυνηγάει στα πυκνά για μπεκάτσες. Εάν όμως το κυνήγι μας είναι καρτέρι για τσίχλες  και φάσσες τότε αυτός ο παράγοντας δεν διαδραματίζει και σπουδαίο ρόλο. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Ένα όπλο με κοντή κάννη χτυπάει ποιο κοντά από ένα όπλο με μακριά κάννη;.

Αυτό το ερώτημα έγινε θέμα συζητήσεων σε αρκετά κυνηγετικά καφενεία και ανάμεσα σε πολλές κυνηγοπαρέες. Επιστημονικά σίγουρα με κάποια υπερσύγχρονα μηχανήματα θα μπορούσε μια ομάδα να αποκαλύψει εάν αυτή η υπόθεση είναι ένας μύθος ή μια πραγματικότητα. Επειδή όμως δυστυχώς δεν διαθέτουμε ένα τόσο ειδικευμένο εξοπλισμό αποφασίσαμε με κάποιους ποιο πρακτικούς τρόπου να κάνουμε ένα πείραμα στην προσπάθεια μας να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα.

Το Πείραμα

Για αρχή λοιπόν πήραμε τρία όπλα του ίδιου κατασκευαστή από την ίδια σειρά με το ίδιο τσοκάρισμα και τον ίδιο αυλό. Η μόνη τους διαφορά ήταν το μήκος των καννών τους. Το ένα όπλο λοιπόν ήταν 26’ το άλλο 28’ και το άλλο 30’. Χρησιμοποιήσαμε το τσιοκάρισμα νο 3 και στα τρία όπλα.

Στην συνέχεια τοποθετήσαμε σε απόσταση 25 μέτρων από το στόμιο της κάννης του  κάθε όπλου  χαρτόνια  και πυροβολήσαμε και με τα τρία όπλα με το ίδιο φυσίγγιο τα χαρτόνια.  Τα όπλα είχαν τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένη βάση για αποφυγή μετατόπισης ή κακής σκόπευσης. Στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε το ίδιο πείραμα αλλά αυτή την φορά αντί χαρτόνια στην απόσταση των 25 μέτρων τοποθετήσαμε τηλεφωνικούς καταλόγους. Σκοπός μας την πρώτη φορά ήταν να δούμε την διαφορά στην  συγκέντρωση εάν υπήρχε ανάμεσα στις τρις διαφορετικές κάννες και στην δεύτερη περίπτωση να δούμε την διατριτικότητα  τον τριών καννών. Το ίδιο πείραμα το επαναλάβαμε σε απόσταση 35 μέτρων και 45 μέτρων. Και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιούσαμε δύο βολές και μετά υπολογίζαμε τον μέσο όρο. Δηλαδή σε απόσταση 25 μέτρων πυροβολήσαμε δύο χαρτόνια και μετρήσαμε των ωφέλιμο κύκλο που σχηματιζόταν στα χαρτόνια, μετρούσαμε την διάμετρο και των δύο κύκλων και βγάζαμε τον μέσο όρο . Το ίδιο κάναμε και με τους τηλεφωνικούς καταλόγους όπου αφού πυροβολούσαμε με το ίδιο όπλο , από την ίδια απόσταση το τηλεφωνικό κατάλογο βλέπαμε μέχρι ποια σελίδα έφταναν τα σκάγια και στους δύο καταλόγους και βγάζαμε τον μέσο όρο. Με τον ίδιο τρόπο δουλέψαμε και στα 35 και 45 μέτρα. Αντιλαμβάνεστε είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί συγκέντρωση, προσοχή και υπομονή καθώς έχουμε να κάνουμε με λεπτές διαδικασίες.

Όταν τελειώσαμε όμως με τις μετρήσεις μπορούμε να πούμε ότι καταλήξαμε σε κάποια σημαντικά αποτελέσματα. Για να δούμε λοιπόν τους σχετικούς πίνακες

Απόσταση 25 μέτρα- Φυσίγγι 32 γρ Νο 6 –Χαρτόνι  2μ Χ 2μ –Τηλεφωνικοί κατάλογοι

Πίνακας 1

Όπλο με 26’ κάννη  –  Ωφέλιμος Κύκλος 77εκ –Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 321

Όπλο με 28’ κάννη – Ωφέλιμος κύκλος 68 εκ– Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 340

Όπλο με 30΄κάννη – Ωφέλιμος κύκλος 62 εκ – Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 307

Από τις πρώτες βολές στα 25 μέτρα σε χαρτόνι και τηλεφωνικούς καταλόγους μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι την καλύτερη διατριτικότητα την έχει το όπλο το 28άρι ενώ την καλύτερη συγκέντρωση το όπλο το 30άρι και τον μεγαλύτερο ωφέλιμο κύκλο το όπλο το 26άρι. .

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αναφορικά με το πώς βλέπει το αποτέλεσμα αυτό. Κάποιος θα προτιμούσε το 26άρι για καλύτερη κατανομή , κάποιος άλλος το 28άρι για καλύτερη διάτρηση και κάποιος άλλος το 30άρι για περισσότερη συγκέντρωση.

Πίνακας 2

Απόσταση 35 μέτρα- Φυσίγγι 32 γρ Νο 6 –Χαρτόνι 2μ Χ 2μ –Τηλεφωνικοί κατάλογοι

Όπλο με 26’ κάννη  – Κύκλος Ντουφεκιάς 150εκ –Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 258

Όπλο με 28’ κάννη –Κύκλος Ντουφεκιά 106 εκ– Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 267

Όπλο με 30΄κάννη –Κύκλος  Ντουφεκιά 95εκ – Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 252

Αυξάνοντας την απόσταση των όπλων από τους στόχους είναι φυσικό να μεγαλώσει και ο κύκλος χωρίς φυσικά να υπολογίζονται σημαντικά τα διάκενα λόγω παράγοντα φυσιγγίου και απόστασης  όπου το αποτέλεσμα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Επίσης η διάτρηση στους καταλόγους μειώνεται σημαντικά σε μεγαλύτερη απόσταση (10 μέτρων). Συγκριτικά τώρα στα τρία διαφορετικά μήκη καννών παρατηρούμε τα εξής.

Το 26άρι εξακολουθεί να παρουσιάζει ένα μεγαλύτερο  κύκλο ενώ το 30άρι εξακολουθεί όπως και στα 25 μέτρα να είναι ποιο συγκεντρωτικό. Όσο αναφορά την διάτρηση τώρα μπορούμε να πούμε ότι  και τα τρία όπλα παρουσιάζουν παραπλήσια αποτελέσματα με καλύτερη απόδοση στις κάννες 28’ ακολούθως 26’ και τέλος οι 30’.

Απόσταση 45 μέτρα- Φυσίγγι 32 γρ Νο 6 –Χαρτόνι Δεν χρησιμοποιήθηκε –Τηλεφωνικοί κατάλογοι

Όπλο με 26’ κάννη  –  –Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 204

Όπλο με 28’ κάννη –Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 183

Όπλο με 30΄κάννη –– Διάτρηση καταλόγων – Σελίδα 185

Στην απόσταση των 45 μέτρων λόγω μεγάλης διασποράς των σκαγιών με το συγκεκριμένο τσιοκάρισμα δεν μπορεί να υπολογισθεί ο ωφέλιμος κύκλος εκτός και εάν χρησιμοποιηθεί πιο στενό τσιόκ. Έτσι λοιπόν σε αυτή την απόσταση περιοριστήκαμε μόνο στην διάτρηση των τηλεφωνικών καταλόγων. Βλέπουμε ότι το 26άρι παρουσιάζει μεγαλύτερη διάτρηση από τα άλλα δύο όπλα ενώ ακολουθεί το 30άρι και ακολούθως το 28άρι με πολύ μικρή διαφορά. Και σε αυτή την περίπτωση είδαμε από τα χτυπήματα στους τηλεφωνικούς καταλόγους ότι το 30άρι και το 28άρι είχαν βάλει περισσότερα σκάγια από το 26άρι.

Συμπέρασμα.

Εδώ  είναι σωστό ο καθένας μελετώντας τους πίνακες  να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Το δικός μας γενικό συμπέρασμα είναι ότι το μήκος των καννών έχει να κάνει κυρίως με την συγκέντρωση σφαιριδίων στον στόχο, σε όλες τις αποστάσεις υπάρχει μια εμφανής  διαφορά. Αυτή η συγκέντρωση τώρα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα εάν κάποιος επιθυμεί καλύτερο ωφέλιμο κύκλο στα 25 μέτρα και κάποιος άλλος καλύτερη συγκέντρωση στα 45 μέτρα τότε θα επιλέξει διαφορετικό μήκος καννών. Το θέμα τώρα διάτρησης μπορούμε να πούμε ότι με το συγκεκριμένο φυσίγγι και με τα συγκεκριμένα όπλα και τσιοκαρίσματα το μήκος των καννών 28΄παρουσιάζουν μια σταθερότητα έναντι των άλλων καννών όπου παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις . Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποδεικνύεται ότι οι μακριές έχουν πιο καλή διατριτικότητα στις μακρινές αποστάσεις αλλά έχουν καλύτερη συγκέντρωση. Ακόμη και στις βολές που έγιναν στα 45 μέτρα βλέπουμε το 26άρι να έχει μεγαλύτερη διατριτικότητα από το 30άρι αλλά το 30αρι περισσότερα σφαιρίδια στους καταλόγους.

Άρα ο μύθος ότι τα όπλα με πιο μακριές κάννες χτυπούν πιο μακριά μπορούμε να πούμε ότι δεν ισχύει. Εκείνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι οι πιο μακριές κάννες δίδουν πιο καλή συγκέντρωση σε μακρινές αποστάσεις.

[via]

Tags:

  • ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΡΤΑΙΤΟ Αν ήμουν animation , θα ήμουν Νίντζα. Αν ήμουν πίνακας, θα ήμουν έργο του Νταλί. Αν ήμουν ταινία, θα ήμουν το “Revenant”. Αν ήμουν φαγητό, θα ήμουν….μια πιρουνιά από όλα. Αν ήμουν ρούχο, θα ήμουν ένα πετροπλυμένο jean. Αν ήμουν βιβλίο, θα ήμουν ηρωίδα του Τομ Ρόμπινς. Αν ήμουν άρωμα, θα ήμουν Musk. Αν ήμουν κτίριο, θα ήμουν αιωρούμενο. Αν ήμουν αντικείμενο , θα ήμουν μικροσκόπιο. Αν ήμουν εποχή, θα ήμουν στο μέλλον. Είμαι η Έλενα Θεοδωρίδου. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Εφαρμοσμένη Πληροφορική και εργάζομαι πάνω στην εικόνα, στο κείμενο, στην ιδέα. Μεγάλωσα παίζοντας άπειρα ηλεκτρονικά παιχνίδια, χαζεύοντας φωτογραφίες, συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας σε πατίνι και ζω από θαύμα. Τώρα πια το πατίνι έγινε βέσπα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εργαλείο δουλειάς, οι φωτογραφίες εργασιακό περιβάλλον. Και ναι, με τους ρυθμούς μου εξακολουθώ να ζω από θαύμα!

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

ΒΡΕΣ ΤΟ ΦΥΣΙΓΓΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

  Η σχέση όπλου – Φυσιγγίου Ένα θέμα πολύπλοκο, το οποίο πρέπει να ομολογήσουμε ...

Nine In The Afternoon

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ

Το κυνήγι της είναι δύσκολο, αφού η αλεπού φημίζεται για την πονηριά και τις ...

Ideas In The Living Room

Neutra readymade kickstarter, vegan quinoa portland normcore. Fanny pack typewriter marfa, crucifix cred flexitarian ...

At The Office With Mister Brightside

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

ΠΟΥ ΤΟΥΦΕΚΑΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Πολλοί κυνηγοί παίρνουν τα βουνά κάθε χρόνο για να κυνηγήσουν αγριογούρουνα. Παραδοσιακό το κυνήγι ...