ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ

Η πέψη του αλόγου λειτουργεί με ιδιαίτερα λεπτή ισσοροπία η οποία βασίζεται απόλυτα στη σωστή διατροφή. Αν ταΐσουμε λάθος ένα άλογο, μπορεί να προκαλέσουμε πεπτικά προβλήματα τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μοιραία. Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών του πεπτικού συστήματος του αλόγου έχουν καταλήξει στους παρακάτω χρυσούς κανόνες διατροφής, οι οποίοι βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της πέψης.
1) Ταΐστε λίγο και συχνά 
Το στομάχι ενός αλόγου είναι μικρό σε σχέση με τον όγκο του, (όσο μια μπάλα ράγκμπι), με χωρητικότητα περίπου 2,4 κιλά. Το φαγητό του πρέπει να δίνεται σε μικρές ποσότητες και συχνά. Αυτή η διαδικασία είναι σύμφωνη με την φυσικό τρόπο διατροφής του αλόγου το οποίο με την συνεχόμενη βοσκή κρατά το πεπτικό σύστημα διαρκώς σε λειτουργία. Ιδανικά, το άλογο δεν θα πρέπει να μένει δίχως τροφή πάνω από 8 ώρες.2) Ταΐστε αρκετή ποσότητα χόρτου 

Το πεπτικό σύστημα του αλόγου χρειάζεται διαρκώς τροφή ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Το χόρτο και η ελεύθερη βοσκή είναι τροφή η οποία καθυστερεί την διαδικασία της πέψης δίνοντας το χρόνο στον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των άλλων τροφών και συμπληρωμάτων, (π.χ καρπό και mix).3) Ταΐστε σωστή ποσότητα και είδος 

Ταΐζοντας περισσότερο ή λιγότερο από την ποσότητα που χρειάζεται ένα άλογο μπορεί να προκαλέσουμε προβλήματα τόσο οργανικά όσο και πνευματικά. Οι τροφές πρέπει πάντα να ζυγίζονται.4) Καλής ποιότητας τροφή 

Κατώτερης ποιότητας τροφές περιέχουν σκόνη και ελάχιστη ως καθόλου θρεπτική αξία. Το χόρτο πρέπει να είναι καθαρό χωρίς σκόνη, να έχει ευχάριστο άρωμα, το χρώμα του ποικίλει από πράσινο-καφέ σε χρυσό-καφέ, η αφή του είναι στεγνή, χωρίς δηλητηριώδη παράσιτα και γευστικά θα πρέπει να είναι γλυκό και ευκολομάσητο. Ο καρπός, ανάλογα το είδος, έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φρεσκάδας και καταλληλότητας, ενώ τα μίγματα  πρέπει πάντα να αναγράφουν στην συσκευασία την θρεπτική αξία και ημερομηνία παραγωγής/λήξης.

5) Μην κάνετε ξαφνικές αλλαγές στις τροφές 

Για να αποφευχθούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα του αλόγου, οποιεσδήποτε αλλαγές, μικρές ή μεγάλες στο διατροφικό του πρόγραμμα (αναλογίες τροφών, τύποι τροφών, συμπληρώματα κλπ) πρέπει να γίνονται σταδιακά.

 

6) Κρατήστε συγκεκριμένη ρουτίνα

Τα άλογα είναι ζώα που χρειάζονται μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Τόσο η εκπαίδευσή τους όσο και η διατροφή τους βασίζεται στην επανάληψη γι’αυτό φροντίστε να κρατάτε ένα συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα ώστε να τρέφονται πάντα τις ίδιες ώρες και με την ίδια συχνότητα.

7) Μην ταΐζεται ακριβώς πριν την άσκηση 

Φροντίστε το άλογο να έχει φάει τουλάχιστον μια ώρα πριν την άσκηση. Διαφορετικά μπορεί να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα και κολικός.

 

8) Καθαριότητα

Όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται όταν ταΐζουμε, τα δοχεία συντήρησης των τροφών και οι ταΐστρες πρέπει να καθαρίζονται επισταμένα.

 

9) Προσθέστε καθημερινά ποικιλία

Τροφές όπως μήλα, καρότα και πράσινα χόρτα (π.χ. ραδίκια), προσθέτουν ποικιλία στη τροφή ενώ παρέχουν κάποιες σημαντικές βιταμίνες. Απαραίτητες κυρίως στα άλογα που δεν έχουν πρόσβαση σε ελεύθερη βοσκή.

 

10) Φροντίστε να δίνετε νερό πριν το γεύμα

Ιδιαίτερα όταν το άλογο δεν έχει αυτόματη ποτίστρα. Για αποτρέψουμε τροφή που δεν έχει χωνευτεί να φύγει από το στομάχι πριν αυτό προλάβει να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες. Εάν το άλογο έχει αυτόματη ποτίστρα προσπαθήστε να παρατηρήστε αν πίνει νερό πριν ή μετά το τάισμα.

Tags:

  • ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΡΤΑΙΤΟ Αν ήμουν animation , θα ήμουν Νίντζα. Αν ήμουν πίνακας, θα ήμουν έργο του Νταλί. Αν ήμουν ταινία, θα ήμουν το “Revenant”. Αν ήμουν φαγητό, θα ήμουν….μια πιρουνιά από όλα. Αν ήμουν ρούχο, θα ήμουν ένα πετροπλυμένο jean. Αν ήμουν βιβλίο, θα ήμουν ηρωίδα του Τομ Ρόμπινς. Αν ήμουν άρωμα, θα ήμουν Musk. Αν ήμουν κτίριο, θα ήμουν αιωρούμενο. Αν ήμουν αντικείμενο , θα ήμουν μικροσκόπιο. Αν ήμουν εποχή, θα ήμουν στο μέλλον. Είμαι η Έλενα Θεοδωρίδου. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Εφαρμοσμένη Πληροφορική και εργάζομαι πάνω στην εικόνα, στο κείμενο, στην ιδέα. Μεγάλωσα παίζοντας άπειρα ηλεκτρονικά παιχνίδια, χαζεύοντας φωτογραφίες, συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας σε πατίνι και ζω από θαύμα. Τώρα πια το πατίνι έγινε βέσπα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εργαλείο δουλειάς, οι φωτογραφίες εργασιακό περιβάλλον. Και ναι, με τους ρυθμούς μου εξακολουθώ να ζω από θαύμα!

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

Το να ιππεύσουμε σωστά και άνετα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο καλής τεχνικής. Πόσο σίγουροι ...

Rookie In The Room

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

ΙΠΠΑΣΙΑ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΟΜΠΙ

Γυμναστική, ηρεμία και επαφή με τη φύση. Τρεις λόγοι που κάνουν κάποιο να ασχοληθεί ...

Ready To Get Rowdy

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

ΙΠΠΑΣΙΑ: ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ

Η ιππασία είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα. Γυμνάζει όλο το σώμα, καθώς ...

Bring The Fun With Amazing Value

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...