ΒΡΕΣ ΤΟ ΦΥΣΙΓΓΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

 

Η σχέση όπλου – Φυσιγγίου

Ένα θέμα πολύπλοκο, το οποίο πρέπει να ομολογήσουμε ότι, ίσως να είναι ανεξάντλητο και χωρίς να υπάρχει ομόφωνη άποψη. Υπάρχουν απόψεις, οι οποίες είναι αποδεκτές, αλλά υπάρχουν και κάποια γεγονότα, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπουμε.  Υπάρχουν κάποιες σχέσεις και κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν προσπαθούμε να πετύχουμε ένα καλό συνδυασμό για να έχουμε μια καλή ντουφεκιά.

Σχέση Όπλου – Φυσιγγίου

Πολλές φορές με ρωτάνε κάποιοι φίλοι και γνωστοί «τι φυσίγγια παίζεις»; Μάλιστα, αυτή η ερώτηση έρχεται ως συνήθως μετά από κάποια καλή κάρπωση. Για παράδειγμα χτύπησα τρία περδίκια και με ρωτάνε «με τι φυσίγγι τα έπαιξες»; « Ήταν κουτσόφτερα ή σέκκα»;  Τις περισσότερες φορές, η απάντηση μπορεί να κρύβει αρκετές παγίδες για εκείνον που ρωτά και να σας εξηγήσω το γιατί. Ρωτάνε για το φυσίγγι, αλλά δεν  ρωτάνε για το όπλο. Αν, λοιπόν, ας πούμε ότι χτύπησα με το συγκεκριμένο φυσίγγι ένα περδίκι στα 25 μέτρα απόσταση και το περδίκι έπεσε ξερό, με πέραν των 7 σκαγιών στο κορμί του, θα πούνε πράγματι το φυσίγγι είναι εξαιρετικό. Αν, όμως, κρατούσα ένα όπλο με στενούς αυλούς και τσιοκάρισμα 1-2, τότε θα πούνε το ίδιο πράγμα ή ότι το όπλο ήταν συγκεντρωτικό και οι αυλοί του όπλου στενοί;

Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα, κρατάω ένα όπλο με αυλούς 18.7 και τσιοκάρισμα νο 5 και πυροβολώ ένα φυσίγγι σε ένα χαρτόνι στα 30 μέτρα.  Χρησιμοποιώ το ίδιο φυσίγγι με ένα όπλο με αυλούς 18,4 και τσιοκάρισμα νο 3. Θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα; Πιθανότατα όχι. Το όπλο με τον πιο ανοιχτό αυλό και το πιο ανοιχτό τσιοκάρισμα  είναι πιθανό να μας δώσει μια πιο ανοιχτή κατανομή και ίσως και κάποια κενά στον στόχο. Το όπλο με τον αυλό 18,4 και με το τσιοκάρισμα νο 3, πιθανόν να μας δώσει μια καλύτερη κατανομή χωρίς τόσα κενά. Αυτό σημαίνει ότι το φυσίγγι δεν είναι καλό;

Ας δούμε τώρα το ίδιο παράδειγμα, μόνο που θα αλλάξουμε φυσίγγι και θα χρησιμοποιήσουμε ένα φυσίγγι 38 γραμμαρίων. Το όπλο με τον αυλό 18,7 και τσιοκάρισμα 5, πέραν του ότι θα μας δώσει μια πολύ καλή ντουφεκιά στα 30 μέτρα, πιθανόν να έχει και λιγότερο λάκτισμα, λόγω του αυλού του. Το όπλο με τον αυλό 18,4 και τσιοκάρισμα νο 3, ίσως μας δώσει ένα πιο κλειστό κύκλο κατανομής και λίγο περισσότερο λάκτισμα. Τώρα τι σημαίνει ότι το φυσίγγι είναι ή δεν είναι καλό;

Με αυτά τα δύο – τρία παραδείγματα μπορούμε απλά και λακωνικά να καταλάβουμε ότι, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του όπλου μας θα βρούμε και τα κατάλληλα φυσίγγια για τον σκοπό που θέλουμε να τα χρησιμοποιούμε. Έτσι, λοιπόν, μέσα από την τεράστια γκάμα φυσιγγίων που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά, εμείς πρέπει να βρούμε τα φυσίγγια που σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του όπλου μας αποδίδουν καλύτερα για τον σκοπό τον οποίο τα χρειαζόμαστε.

Όπλα με ανοιχτούς αυλούς 18,5 – 18,6 – 18,7 – 18,8 θα πρέπει βάση του τσιοκαρίσματος τους να χρησιμοποιούν και τα ανάλογα φυσίγγια. Υπάρχει και εκεί μια σχέση, την οποία πρέπει να εξετάσουμε. Πρόκειται για την σχέση αυλού και τσιοκαρίσματος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, όπου κάποιοι κατασκευαστές τσιοκαρισμάτων υποστηρίζουν ότι, βασίστηκαν στο να κατασκευάσουν τα μακριά (extended) τσιοκαρίσματα. Βασικά, ήθελαν να παραχωρήσουν περισσότερο πεδίο στην ντουφεκιά, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στο τσιοκάρισμα πριν φύγει από την κάννη. Με λίγα λόγια, αν σε ένα όπλο με αυλό 18.6 πάρουμε και χρησιμοποιήσουμε τα κοντά εσωτερικά τσιοκαρίσματα και δοκιμάσουμε τα ίδια φυσίγγια με εξωτερικά πιο μακριά τσιοκαρίσματα, θα έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Στο θέμα τσιοκαρίσματος  (συσφίξεις) πρέπει να πούμε ότι, εταιρεία από εταιρεία διαφέρει και ποτέ να μην βασίζεστε σε εμπειρίες άλλων κατόχων όπλων για το τι θα χρησιμοποιήσετε εσείς.  Κάποιος μπορεί να υποστηρίζει ότι το καλύτερο τσιοκάρισμα για το δικό του όπλο είναι το νούμερο 4  modified κι αυτό έχει να κάνει με

1)      Την σχέση αυλού με τσιοκάρισμα

2)      Με το είδος τσιοκαρίσματος που χρησιμοποιεί

3)      Με το φυσίγγι που χρησιμοποιεί

Δηλαδή με λίγα λόγια, το δικό σας το όπλο με το όπλο κάποιου άλλου δεν έχει καμία σχέση, εκτός και εάν πρόκειται για το ίδιο όπλο.

Τι είναι το πιο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να βρούμε το κατάλληλο φυσίγγι για το όπλο μας – Πρώτα επιλέγουμε Συσφίξεις

Για να είμαστε σίγουροι 100% για τα φυσίγγια που χρησιμοποιούμε, τότε πρέπει αναγκαστικά να ξοδέψουμε κάποιο χρόνο και να κάνουμε κάποιες δοκιμές και κάποιες καταμετρήσεις.

Θα πρέπει καταρχήν να επιλέξουμε τα τσιοκαρίσματα, τα οποία θα χρησιμοποιούμε στο όπλο μας. Αυτό έχει να κάνει με τις σκοπευτικές μας ικανότητες, με το θήραμα, το οποίο κυνηγάμε και τα φυσίγγια, τα οποία χρησιμοποιούμε. Πολλοί σκοπευτές ανά το παγκόσμιο επιλέγουν τσιοκαρίσματα 3-2 ή 3-1 το τελευταίο διάστημα. Αυτό κατά ένα βαθμό οφείλεται και στις σκοπευτικές τους ικανότητες, αλλά και στο γεγονός ότι τα σκοπευτικά όπλα διαθέτουν συνήθως ανοιχτούς αυλούς και η χρήση χαμηλών γραμμαρίων 28 γρ  τους οδηγεί στο να κλείσουν τα τσιοκ για μια καλή κατανομή.

Κυνηγετικά τώρα, κάποιος χτυπάει ένα θήραμα συνήθως με την πρώτη ντουφεκιά στην απόσταση των 15-20 μέτρων και με την δεύτερη ντουφεκιά στην απόσταση των 20-35 μέτρων. Έτσι, λοιπόν, συνήθως το πρώτο τσιοκάρισμα είναι το νούμερο 4 ή 5 και το δεύτερο 2 ή 3. Όμως, αρκετοί συνάδελφοι κυνηγοί, μετά από δοκιμές που πραγματοποιήσαν, επέλεξαν να κυνηγούν με 4-4 ή 3-3. Φυσικά, πάντοτε με συγκεκριμένα τσιοκ. Άρα, όταν στήσουμε τα χαρτόνια μας με ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 80 εκ., στις αποστάσεις των 15 και 30 μέτρων, μπορούμε με το ίδιο φυσίγγι να ρίξουμε μερικές ντουφεκιές και να δούμε τα αποτελέσματα μας. Αυτή η δοκιμή θα γίνει με ένα φυσίγγιο κυνηγετικό, κατά προτίμηση στον μέσο όρο των γραμμαρίων, τα οποία χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα τα 32 γραμμάρια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ο μέσος όρος για τα περισσότερα όπλα.

Μετά επιλέγουμε φυσίγγια

Έχοντας καταλήξει στις συσφίξεις του όπλου μας θα δούμε τώρα συγκεκριμένα ποια φυσίγγια αποδίδουν καλύτερα με τις συγκεκριμένες συσφίξεις. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε το νούμερο σκαγιών για το θήραμα, το οποίο υπολογίζουμε να κυνηγήσουμε. Με αυτό τον τρόπο, θα δούμε και κάποια υποψήφια φυσίγγια για το κυνήγι μας. Ελέγχουμε να δούμε την κατανομή, τα διάκενα, εάν υπάρχουν και την διατρητικότητα. Την διάτρηση μπορούμε να την ελέγξουμε με ένα παλιό τηλεφωνικό κατάλογο  για να δούμε πόσες σελίδες έχει τρυπήσει. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να επιλέξουμε τα φυσίγγια που χρησιμοποιούμε είναι η ταχύτητα του φυσιγγίου σε σχέση με την υγρασία στην ατμόσφαιρα. Πρακτικά έχει διαφανεί ότι ένα φυσίγγι επηρεάζεται κυρίως από τα επίπεδα υγρασίας ή ξηρασίας στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα δύο στοιχειά παίζουν μεγάλο ρόλο στην απόδοση του κάθε φυσιγγίου. Δηλαδή, οι ταχύτητες και οι πιέσεις των φυσιγγίων αλλοιώνονται ανάλογα με τη υγρασία, ξηρασία και θερμοκρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Ως πιο σημαντικοί παράγοντες είναι η υγρασία και η ξηρασία, ενώ σε δεύτερη μοίρα έρχεται και η θερμοκρασία. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ξηρασία έχουμε μόνο το καλοκαίρι που είναι ζέστη, αλλά τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Το καλοκαίρι μπορεί να υπάρχει περισσότερη υγρασία απ’ ότι τον χειμώνα. Απόδειξη αυτού τα αυτοκίνητα, που το καλοκαίρι είναι φορτωμένα υγρασία, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά τον χειμώνα.

Εάν τώρα θα κυνηγήσουμε κοντά στα παράλια, σε χαμηλό υψόμετρο, όπου φυσιολογικά θα έχουμε πιο αυξημένα επίπεδα υγρασίας, τότε χρειαζόμαστε φυσίγγια αργά σε ταχύτητα, λόγω της αυξημένης υγρασίας είτε είναι χειμώνας, είτε είναι καλοκαίρι. Εάν θα κυνηγήσουμε σε μεγάλο υψόμετρο, όπως για παράδειγμα στο Τρόοδος, όπου  φυσιολογικά θα έχουμε λιγότερη υγρασία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια με περισσότερη ταχύτητα.

Όσο λιγότερα γραμμάρια από σκάγια έχει ένα φυσίγγι, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορεί να έχει. Για να έχουμε περισσότερη ταχύτητα πρέπει να επιλέξουμε φυσίγγι με λίγα γραμμάρια σκάγια, ενώ εάν θα χρησιμοποιήσουμε φυσίγγια με πολλά γραμμάρια σκάγια, όπως π.χ 36gr ή 40gr θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το φυσίγγι θα είναι πιο αργό. Όσο πιο πολύ βάρος σκαγιών έχει ένα φυσίγγι τόσο μεγαλύτερη πίεση χρειάζεται για να δοθεί ταχύτητα στο φυσίγγι. Μεγάλες ταχύτητες σημαίνει και μεγάλες πιέσεις. Άρα, χρειάζεται λιγότερη πίεση για να ταξιδέψουν με ταχύτητα 30 γρ σκάγια παρά 40γρ. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον παράγοντα υγρασίας και ταχύτητας φυσιγγίων που χρησιμοποιούμε.  Ένα υγρόμετρο, το οποίο είναι μικρό και βολικό μπορεί να μας κατατοπίζει ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα της υγρασίας. Από εκεί και πέρα εμείς θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ταχύτητα έχουν τα φυσίγγια, τα οποία χρησιμοποιούμε. Αυτό μπορεί να το μάθουμε από τον κατασκευαστή ή με ένα ταχυμετρητή.  Για εμένα προσωπικά, η ταχύτητα, πέραν από την πίεση και το νούμερο και βάρος των σκαγιών, έπρεπε να αναγράφεται στα φυσίγγια.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, μπορούμε να ξέρουμε και την κατανομή των φυσιγγίων, τα οποία χρησιμοποιούμε και την απόδοση τους. Ίσως ακούγεται κάπως κουραστικό, αλλά αν θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στα φυσίγγια μας και στο όπλο μας είναι ο μόνος τρόπος. Αλλιώς, θα συνεχίσουμε τις κουβέντες «εν κόφκει η χαρτούτσια, εν σκοτώνει το όπλο» και τα διάφορα που ακούγονται στους κύκλους των κυνηγών.

[via]

Tags:

  • ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΡΤΑΙΤΟ Αν ήμουν animation , θα ήμουν Νίντζα. Αν ήμουν πίνακας, θα ήμουν έργο του Νταλί. Αν ήμουν ταινία, θα ήμουν το “Revenant”. Αν ήμουν φαγητό, θα ήμουν….μια πιρουνιά από όλα. Αν ήμουν ρούχο, θα ήμουν ένα πετροπλυμένο jean. Αν ήμουν βιβλίο, θα ήμουν ηρωίδα του Τομ Ρόμπινς. Αν ήμουν άρωμα, θα ήμουν Musk. Αν ήμουν κτίριο, θα ήμουν αιωρούμενο. Αν ήμουν αντικείμενο , θα ήμουν μικροσκόπιο. Αν ήμουν εποχή, θα ήμουν στο μέλλον. Είμαι η Έλενα Θεοδωρίδου. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα Εφαρμοσμένη Πληροφορική και εργάζομαι πάνω στην εικόνα, στο κείμενο, στην ιδέα. Μεγάλωσα παίζοντας άπειρα ηλεκτρονικά παιχνίδια, χαζεύοντας φωτογραφίες, συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας σε πατίνι και ζω από θαύμα. Τώρα πια το πατίνι έγινε βέσπα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εργαλείο δουλειάς, οι φωτογραφίες εργασιακό περιβάλλον. Και ναι, με τους ρυθμούς μου εξακολουθώ να ζω από θαύμα!

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Treat Others A Cup Of Coffee In Gutz

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

At The Office With Mister Brightside

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

A Taste of Spaces

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΛΑΓΟΣΚΥΛΟ

Όπως το κρίνουν οι κυνηγοί. Το καλό λαγόσκυλο, για τους λάτρεις του αφτιά, είναι ...

ΠΟΙΑ ΚΑΝΝΗ ΧΤΥΠΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ

  Ένα όπλο 26άρι είναι για τα κοντά , ξέρετε κοντινούς λαγούς , κοντινές ...

Atmospheric Kitchenette

Man bun bespoke freegan, kitsch retro ethical banh mi williamsburg drinking vinegar sustainable heirloom ...